Veerkracht is iets heel natuurlijks

Veerkracht Natural Skills

Veerkracht is eigenlijk iets heel gewoons omdat het een natuurlijk fenomeen is. En iets is een natuurlijk fenomeen wanneer het er van nature al gewoon is. Veerkracht wil zeggen dat als je de druk of blokkade weghaalt, het vanzelf terugveert naar de oorspronkelijke staat. De essentie van veerkracht is dat dit vanzelf – van nature – gaat.

De natuur is van nature veerkrachtig

Dat geldt voor de natuur buiten om je heen maar ook voor je innerlijke natuur –  je mentale veerkracht. Ook deze is zeer veerkrachtig en herstelt zich vanzelf zodra het niet langer geblokkeerd wordt. Het zijn de opgeworpen blokkades die het probleem zijn en niet de afwezigheid van veerkracht zelf. Wat zijn de grootste blokkades voor onze mentale veerkracht? Negatieve emoties en stress. Zodra we stress of negatieve emoties ervaren beginnen we ons gevoel van vrijheid en innerlijke ruimte te verliezen. En daarmee verliezen we direct een deel van onze veerkracht, want veerkracht is die innerlijke ruimte.

Zolang we ruimte hebben voor onszelf, voor anderen en de dingen die gebeuren behouden we onze mentale veerkracht. Maar het gaat fout zodra deze innerlijke ruimte blijvend onder druk komt te staan. En dat gebeurt in onze moderne samenleving maar al te makkelijk. Hierdoor verliezen we stilletjes aan onze flexibiliteit, ons gevoel van (zelf)compassie en onze innerlijke rust. Het gevolg is dat we steeds meer stress gaan ervaren en onze natuurlijke mentale veerkracht in toenemende mate ondergesneeuwd raakt. Er is dan nog maar een oplossing: het herwinnen van ruimte in jezelf voor jezelf. Want met het herwinnen van ruimte zal veerkracht vanzelf weer om de hoek komen kijken.

Veerkracht is onze innerlijke ruimte

Om ruimte te kunnen herwinnen is het belangrijk om de aandacht eerst naar binnen te leren keren. Daar waar we onze aandacht oprichten, brengen we ook onze energie naar toe. Door bewust te worden van onze innerlijke ruimte, herwint deze ruimte vanzelf aan energie. Dat is essentieel omdat in een stresssituatie onze aandacht hoofdzakelijk naar buiten is gericht, waarmee we de energie en aandacht voor onszelf verliezen. Dat ervaren we als een verlies aan veerkracht.

Als je aandachtig bent voor de ruimte in jezelf, schep je ruimte voor jezelf. Het helpt je de stilte en de rust in jezelf te bereiken. Het werkt als een soort helende time-out waarin de mentale veerkracht zich van nature herstelt. Dan wordt het ook vanzelf makkelijker om de opgedane negatieve emoties en overtuigingen los te laten. En met dit loslaten komt er nog meer innerlijke ruimte vrij en ervaar je van nature meer en meer veerkracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven