De kunst van de psychologie

kunst van de psychologie
Copyright Shutterstock

Als we aan kunst denken, denken we waarschijnlijk niet direct aan de psychologie. Toch zou je ook de psychologie als een vorm van kunst kunnen zien. Het is de kunst van het denken en het voelen. De kunst van ons mentale zintuig zou je kunnen zeggen—de kunst waarmee we ons verhouden tot onszelf en onze omgeving.

In die zin zouden we de psychologie als de kunst van relatie kunnen bestempelen. En net zoals bij iedere andere vorm van kunst is ook hier “schoonheid” het ultieme object. Niet een esthetisch object zoals bij de vijf lichaam zintuigen het geval is, maar een object van innerlijke en relationele schoonheid. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een mooi hart of aan de schoonheid van empathie, gelijkmoedigheid, vrijgevigheid, geduld, nuance en ruimdenkendheid. Wie houdt er niet van deze mooie kwaliteiten? Als je de kunst van de psychologie goed verstaat, dan heb je een vervuld en goed leven. Alle reden om je deze kunst eigen te maken.

“Beauty will save the world”

– Fyodor Dostoyevsky

Het grote voordeel van het kijken naar de psychologie als een vorm van kunst is dat daarmee vanzelf de ruimte ontstaat—net zoals bij elke andere kunstvorm—voor experiment en creativiteit. Twee dingen die niet alleen voor de kunst essentieel zijn maar ook voor ons als mens. Want we houden ervan om te leren en te ontdekken en ons te kunnen ontplooien in grenzeloze vrijheid. Dit alles biedt ons de psychologie.

Daarnaast kan de psychologie niet apart gezien worden van alle andere kunstvormen omdat iedere esthetische beleving altijd resulteert in een gevoel of ervaring. Zolang we denken en voelen valt de psychologie niet uit ons leven weg te denken. Alle reden om jezelf af te vragen hoe bedreven je bent in de kunst van de psychologie en te kijken naar de aandacht die je er aan besteed. Veel? Weinig? Of, bijna geen?

Alles begint en eindigt met aandacht en zo ook de kunst van de psychologie ofwel de kunst van relatie. En wat als we van nature al over het vermogen beschikken onszelf tot een ware kunstenaar te ontwikkelen? En het slechts een kwestie is van aandacht en training. Oefening baart immers kunst. Ook in de psychologie!

Meer weten over de kunst van relatie? In mijn boek Natural Skills – een natuurlijke kijk op de psychologie lees je er alles over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven