Verandering kent geen tegenpool

Verandering is iets geks, omdat alles verandert behalve verandering zelf. Verandering is er altijd en overal. Je bent als het ware ongevraagd vanaf je geboorte tot je dood met verandering getrouwd. Is dat leuk of juist vervelend? Hangt ervan af. Trouw jij liever met een vriend of met een vijand? Tijd voor een kritische blik op verandering.

Er bestaat niet iets als geen verandering

Dingen kunnen weliswaar stabiel en onveranderlijk overkomen, maar schijn bedriegt. Want alles beweegt en alles verandert continu. Er bestaat niet iets als geen verandering. Verandering kent geen tegenpool, want er is geen moment waarop er iets niet beweegt of niet verandert. Een berg ziet er rotsvast uit, maar slijt stilletjes onder je neus weg. Het gaat zo langzaam, dat we het niet waarnemen, toch is een berg continu in beweging. Verandering is beweging en het beweegt continu. Het is voor ons alleen niet altijd als zodanig zichtbaar. Pas als verandering in ons vizier verschijnt, gaan we het verandering noemen. En als het niet overeenkomt met onze verwachtingen of plannen, dan noemen we verandering een probleem. Komt het daarentegen overeen met onze verwachtingen en plannen, dan is het helemaal welkom. Maar verandering trekt zich van dat alles niets aan. Het is er gewoon. Verandering is een feit en dit feit is onze levenspartner. En zoals met iedere levenspartner kun je er maar beter een goede relatie mee hebben.

 Vriend of vijand?

Hoe is jouw relatie met verandering? Doet verandering iets met jou of doe jij iets met verandering? Werken jullie samen? Ervaar je verandering als een spaak in het wiel of als steun in de rug? Of verandert dat met de verandering?

Net zoals alle andere fenomenen kent verandering geen andere betekenis dan de betekenis die je er zelf aangeeft. Alle reden om het een betekenis toe te kennen, waar je iets aan hebt. Wil je een partner, die je in de weg staat of die je steunt in de rug? Wil je een partner, die je breekt of een partner die je flexibel en veerkrachtig maakt? Tijd om je levenspartner in de ogen te kijken en er mee samen te werken. Je relatie tot verandering bepaalt of het voor je werkt of tegen je werkt.

Verandering zal je nooit verlaten

Verandering is de meest loyale levenspartner, die er bestaat. Verandering zal je nooit verlaten. Daarbij laat deze partner je ook nog eens geheel vrij om er alle kanten mee op te bewegen. Waarom hebben we dan zoveel moeite met deze levenspartner? Het is de meest tolerante partner die je kan bedenken. Ik stel mezelf deze vraag regelmatig. En iedere keer ben ik weer verbaasd over mijn koppigheid in relatie tot verandering. Het is deze koppigheid die me in de weg staat en niet de verandering zelf. Ik vermoed dat we daarin niet veel van elkaar verschillen. Of we het leuk vinden of niet, jij en ik zijn allebei uitgenodigd voor een soort levensbal van verandering. Tijd om onze eigen dans te dansen. Wat is die dans? Jezelf veranderen! Met behulp van bewuste aandacht kunnen we een begin maken met onszelf te veranderen.

Uit: “Natural Skills – een natuurlijke kijk op de psychologie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll to Top